İdrar kaçırma, pek çok kadının ortak derdi. Yaygın olarak rastlanan bu sorun, kadınların hem yaşam kalitesini bozuyor hem de sosyal açıdan olumsuz etkilenmelerine yol açıyor. “İdrar kaçırmak kader değil” diyen Diyarbakır’ımızın tanınmış doktorlarından Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Fatma Tanılır Çağıran, bu sorunun tedavi edilebilir olduğunu ve kadınların doktora gitmekten çekinmemeleri gerektiğini söylüyor.
HABER: BERAT ASLAN
Kadınlar arasında idrar kaçırma sorununa çok sık rastlandığını dile getiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Fatma Tanılır Çağıran, birçok kadının tedaviden kaçındığını söyledi ve bunun nedenlerini şöyle açıkladı: “İdrar kaçırma, birçok kadını yakından ilgilendiren ve hayat kalitesini bozan bir problem. Gerek sosyal gerekse hijyenik sorunlara yol açan bu problemin gerçek yaygınlığını saptamak aslında çok zor. Bunun nedeni ise hastalarımızın çekinmesi, utanması, idrar kaçırmayı yaşlılığın doğal bir sonucu olarak algılaması ya da idrar kaçırmada tıbbi tedavinin iyi sonuç vermediği şeklinde önyargılı olmaları.”
Op. Dr. Fatma Tanılır Çağıran idrar kaçırma sorununun farklı nedenleri olabileceğini söyledi: “Kadın anatomisinde mesaneyi ve idrar kanalını (üretra) taşıyan kas demetleri ve kolajen lifler vardır. Bunlar ne yazık ki zayıf bağlardır. Mesanenin normal çalışması sırasında bu bağlar mesaneden idrarın dışarı kaçmasını engeller. Doğum, menopoz, kronik öksürük, hormonal değişiklikler, kabızlık, aşırı kilo, fazla zayıflık ya da geçirilen bazı ameliyatlar bu kas ve liflerin zayıflamasına neden olur. Bu durumlarda idrar kaçırmalar başlar.”
HIZLI ÇÖZÜM UZUN VADELİ ETKİ
Op. Dr. Fatma Tanılır Çağıran, “Böbreklerimizden mesanemize devamlı şekilde bir idrar akışı olur. Mesana boynu kas ve bağ dokusu ile sarılıdır ve mesane doluyken idrar deliği doğal kapalıdır. Zaman içerisinde mesane boynundaki kas ve bağ dokusu zayıflar ve mesana doluyken idrar deliği kendisini kapatamaz. Bu durum idrar kaçırmamıza neden olur. Bu gibi durumlarda idrar torbasında sarkma varsa ameliyat ile düzeltilir.
Menopoz sonrası doku incelmesine bağlı idrar kaçırma varsa vajinal lazer yöntemi ile tedavi edilir. İdrar çıkış kanallarında açılanma problemi varsa ürolojik operasyonlar (TOT) eklenir. Gerekirse hastalarda lokal hormon tedavileri eklenir. Sonuç olarak idrar kaçırmak bebeklik dönemi hariç hayatın hiçbir döneminde normal bir durum ya da kader değildir. Herkes için hayat kalitesini artıracak bir çözüm vardır” diye konuştu.