Girişimsel fizik tedavisiyle ilgili merak ettiğiniz tüm soruları bölgemizin en iyi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanlarından Uzm. Dr. Seval Bayar detayları ile anlattı.
Berat Aslan
Ağrı…FTR branşı için en zorlu, en subjektif ve en önemli semptomdur. Hep derim; ”Ağrıyı iyi eden hekim, iyi hekimdir.”
Peki her ağrı kesilmeli midir? Cevabım; kocaman bir hayır. Çünkü ağrı beden için sigorta mekanizması gibidir. Hastayı uyarır ve hekime başvurmasını sağlar. Herhangi bir cerrahi endikasyon yoksa ve sebebi belli bir ağrıysa, o zaman gerekli tedavi planlanır.
Peki FTR’de girişimsel ağrı tedavisi nedir?
14 yıllık hekimlik sürecimde uzman olarak görev yaptığım fiziksel tıp ve rehabilitasyon branşında çok ciddi gelişmeler olmuştur. Eskiden hastaları ilaç tedavisi, egzersiz, istrahat, fizik tedavi yöntemleriyle rahatlatmaya çalışırdık. Bu hastalarda hem tedavi ve iyileşme süreci uzundu. Bununla birlikte hastanın iyileşmeye olan inancı ve motivasyonu azalmaktaydı. Ayrıca cerrahiye branşlara konsülte edilen hasta oranı yüksekti. Şimdi ise girişimsel fizik tedavi sayesinde klasik FTR tedavi yaklaşımı ile cerrahi tedavi arasına bir basamak daha koymayı başardık. Kronik rahatsızlıkları, yaş ya da korku nedeniyle ameliyat olamayan ya da uzun süre ilaç kullanamayan hastalarımız sadece iğnelerle, düşük doz ve bölgesel ilaç enjeksiyonları ile iyileşir oldu. Minimum doku hasarı ile yani iğnelerle yapılan tedaviler sayesinde hastaların hastanede yatış süresi, hastalık süresi ve sosyal yaşamdan geri kalma süresi anlamlı şekilde azaldı. Ama bu demek değildir ki, bütün hastalar enjeksiyon tedavisi ile iyileşebilir. Operasyon endikasyonu olan hastalarda FTR uzman hekimi ilgili cerrahi branş mutlaka itribat halinde olmalıdır.
Peki ben FTR uzman hekimi olarak ne tür girişimsel ağrı tedavileri yapıyorum?
-Nöralterapi
-Akupunktur
-Kuru iğneleme
-Ozon tedavisi ve diğer bazı serum tedavileri
-PRP- CGF- Kök hücre tedavileri
-Jel protez tedavisi (ileri derece diz kireçlenmesi tedavisi)
-Bel ve boyun fıtıklarında ilgili faset eklem ve sinir kök blokajları
-Spastisite ve diş sıkma için botox enjeksiyonu
-Omuz, diz, kalça, ayak bileği gibi eklemlerin tendinit ve dejenerasyonlarında eklem içi enjeksiyonları
-Miyofasyal tetik nokta (kulunç) enjeksiyonları
Bu tedavi modalitelerini uzun süreli aldığım eğitimlerle ve sınavlar sonrasında, uzman olarak uygulamaktayım. Aldığım eğitimler hastalara yaklaşımımı, hekimlik sanatımı, mesleki tatmini, hasta ve hekim memnuniyetini oldukça pozitif etkilemiştir. 10 üzerinden 10 puan ağrıyla başvuran hastanın hem ağrısının geçmesi hem de doku düzeyinde iyileşmiş olması benim için çok ciddi mutluluk kaynağı olmaktadır. Her daim bir elimde kalem bir elimde enjektör vardır. Ağrıyı hemen olduğu anda, olduğu yerde, minimum ilaç dozuyla çözmeyi çok seviyorum. Hastalar da bu tedavi yöntemlerini ve bu sayede hızlı iyileşmeyi çok seviyor.
Mesleğimi, hastalarımı ve hastalarımın iyileşmesini çok seviyorum.