Dünyayı saran ve çok sayıda ölüme neden olan yeni tip koronavirüs, herkesi olduğu gibi anne adaylarını da tedirgin ediyor. Hamileler koronavirüsün hem kendilerinin hem de bebeklerinin sağlığına etkileri konusundaki sorulara yanıt arıyor.
BERAT ASLAN/ ÖZEL HABER
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Fatma Tanılır Çağıran, yeni tip koronavirüs’ün hamilelik ve sonrası dönemdeki etkilerine ilişkin anne adaylarının sık sorduğu soruları yanıtladı. Kovid-19’un tüm dünyayı etkileyen bir sağlık problemi halini aldığını hatırlatan Çağıran, enfeksiyonun belirtileri arasında ateş, öksürük, yaygın kas ağrısı ve nefes darlığının bulunduğunu, ayrıca bulantı, ishal, tat ve koku alma duyularında kayba da neden olabildiğini söyledi. Çağıran, korkulan tablonun ise bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde enfeksiyonun hızla ilerleyerek zatürreye yol açabilmesi olduğuna işaret ederek korona virüs -hamilelik ilişkisine yönelik merak edilen sorulara şu cevapları verdi:
Soru 1 : Koronavirüs süresince hamile olan biri nelere dikkat etmeli?
Cevap: Gebelerde dikkat edilmesi gereken koruyucu önlemler genel popülasyondan farklı değildir.
El yıkama çok önemli bir korunma yöntemidir. Sabun ve su ile veya alkol bazlı dezenfektanlar ile el temizliği sağlanmalıdır. Öksüren ve hapşıran bireylerden kaçınılması önemlidir. Göz, burun ve ağız ile direkt temastan kaçınılmalı, zorunlu haller sonrası el temizliği yapılmalıdır. Mümkün olduğunca toplu alanlardan uzak durmak ve misafir kabul etmemek gerekir. En önemlisi sosyal mesafeyi (1,5 metre) koruma ve maske kullanımıdır. Şüpheli semptomlar görüldüğünde mutlaka bildirim ve araştırma için sağlık kurumu ile irtibata geçilmelidir. Virüsün aşısının geliştirilmemiş olması kişisel korunma yöntemlerinin önemini artırmaktadır.
Soru 2 : Gebe kadında hastalık şüphesi varsa ne yapmalı?
Cevap: En yakın sağlık kuruluşuna izole olacak şekilde ve maske ile başvurmalıdır. Burada muayene olup şüpheleniliyorsa boğazdan ve burundan sürüntü örneği alınıp gerekirse daha ağır vakalarda korumalı olarak tomografi çekilmelidir.
Soru 3 : Rutin kontrollere gebe kadın devam etmeli mi?
Cevap: Kovid 19 pandemisi ile birlikte özellikle hastane gibi kalabalık ortamlarda artan bulaştırıcılık riski nedeniyle antenatal takip sıklığının olabildiğince azaltılması gebelerin korunması için büyük önem taşımaktadır. Bununla birlikte sağlıklı bir gebelik takibi için mutlaka yapılması gereken 1. trimester tarama testi ve 2. düzey ultrason taraması gibi muayeneler ihmal edilmemelidir. Herhangi başka bir problemi olmayan ve intrauterine gebeliğe sahip olduğu doğrulanmış bir gebe için 22. gebelik haftasına kadar bu iki muayenenin yapılmış olması yeterli olarak kabul edilebilir. Bundan sonraki takip sıklığı da 34. haftaya kadar 6 haftada bir sonrasında ise hastanın durumuna göre 3-4 haftada bire çıkartılabilir. Ancak burda vurgulanması gereken nokta hastalara yeterli ve gerekli bilgilendirmelerin yapılmış olması, obstetrik acillerin anlatılmış olması ve fetal hareket azlığı, simfisis pubis fundus mesafesinin yeterince artmadığı gibi olumsuz gebelik sonuçlarına eşlik edebilecek durumlarda doktora daha erken başvurması gerektiği bilgisinin verilmiş olmasıdır.
Soru 4 : Virüsü kapan kişide düşük riski olur mu?
Cevap: Geçmişteki koronavirüsleri (SARS, MERS) salgınlarında düşükler ve ölü doğum vakaları bildirilmiştir fakat şimdiki corona virüsün gebelik üzerine etkisi konusunda yayınlanan tek bilimsel makalede enfeksiyonu kapmış anne adaylarının doğum sonrası bebeklerinde herhangi bir koronavirüse ait sağlık problemine rastlanılmamıştır.
Soru 5 : Virüs süte bulaşır mı?
Cevap: Enfekte lohusaların sütlerinde ve colostrumlarında virüse rastlanılmamış ve ayrıca emzirme yolu il bebeklere bulaşma görülmemiştir. Virüsün anne sütünde taşındığına dair bir kanıt yoktur ancak emzirme sırasında dikkatli olunması gerekir çünkü virüs yakın temas ile insandan insana damlacık yoluyla geçen veya öksürme hapşırma yolu ile geçen bir enfeksiyondur.
Soru 7: Bebeği biberonla besleyecekse nelere dikkat etmelidir.