BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN NELER YAPILMALI?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Korona virüsünün Türkiye’de de görülmesiyle salgından korunmak için çeşitli önlemler alınmaya başlandı. Sağlık Bakanlığı tarafından da korunma yolları paylaşıldı. Diyetisyen Fatma Demirok hem konuyla ilgili açıklamalarda bulundu hem de bağışıklık sistemini güçlendirmek için tarifler verdi.

HABER: BERAT ASLAN

Diyetisyen Demirok şu önemli notları kaydetti:

Vücudumuzun enfeksiyonlarla mücadelesinde büyük önemi olan bağışıklık sistemini güçlü tutmak oldukça önemlidir. Korona virüsünden korunmak için bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekir.  Dünyada bir çok ülke şuan korona virüsüyle savaş halinde. Maalesef virüs artık bizim ülkemizede girmiş durumda. Bu virüse karsı hijyen kuralları çok önemli. Virüsün bulaşma riskini  hijyen kuralları dışında bağışıklık sistemimizi güçlendirerekte azaltabiliriz.

PEKİ GÜÇLÜ BİR BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

1) Paketli gıdaları hayatınızdan çıkarın.

2)  Omega 3 ve omega 9 alımına özen gösterin: Omega 3 özellikle deniz ürünlerinde; Omega 9 ise keten tohumu, semiz otu ve cevizde bulunur.

3) Yeterli protein tüketin: Bağışıklık sistemi için en önemli besin gruplarından biri protein. Günlük protein tüketimine özen gösterin. En kaliteli protein kaynaklarından biri olan yumurtayı her gün tüketin. Kırmızı et tüketimine özen gösterin.

4) Çok su için: Unutmayın ki vücudunuzu toksinlerden arındıracak en önemli içecek su. Yeterli su tüketmediğiniz zamanlarda vücudunuz mikropları uzaklaştıramaz ve daha kolay hasta olursunuz. Bu yüzden günde en az 8-10 bardak su içmeye özen gösterin.

5) Tek tip diyetlerden uzak durun: Bütün besin öğelerinden yeterli ve dengeli şekilde içermeyen diyetler (Örn: dukan diyeti, ketojenik diyet) bağışıklık sisteminizin zayıflamasına sebep olur. Uzun dönemde organlarda kalıcı hasara kadar ciddi sonuçlar doğurabilir.

6) Düşük kalorili beslenmeyin: Düşük kalorili diyetler hem sağlığınızı hem de pskolojinizi olumsuz yönde etkiler. Uzun süre aç kalmayın, uzun açlık zamanlarında beslenmenize mutlaka ara öğün ekleyin. Yaptığınız diyetlerde günde 150 gramdan düşük et gurubu, 3-4 porsiyondan daha az süt ve süt ürünü, en az 3 porsiyon meyve, 4 porsiyondan az ekmek gurubu, bolca sebze ve 2 porsiyondan düşük seviz, fındık, badem var ise düşük kalorili bir diyet yapıyorsunuz demektir bu süreçte bu diyetlere ara vermelisiniz.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN BESİNLER

1) Sebze meyveler: Özellikle mor  ve kırmızı renkteki meyve ve sebzeler daha yüksek antioksidan içerir.  Brokoli, kara lahana, nar, orman meyveleri, kırmızı erik, havuç yükek antioksidan içerir. Soğan ve sarımsak doğal antibiotiklerdir.

2) C vitamini tüketin: . C vitamininden zengin besinler: Greyfurt, portakal, mandalina, Limon, pomelo, kırmızı biber. Burada önemli olan C vitaminini sadece hastayken değil hastalık öncesi dönemde de tüketmenizdir. 

3) Yoğurt: Özellikle ev yapımı yoğurtlar yüksek probiyotik bakteriler, proteinler, D ve B vitaminleri, kalsiyum, Omega-3 gibi süper yağlar içerir. 

4) Turşu: Ev yapımı turşular yüksek probiyotik içerdiğinden bağışıklık sistemini destekler

5) Kefir : En yüksek probiyotik içeren içecektir.

6) Balık: Haftada 1 veya 2 gün balık göstermeye özen gösterin. Bu balıkların çiflik değil deniz olması ve dip  balığı olamaması önemli.

7) Kuruyemişler ve yağlı tohumlar: Badem, fındık ve ceviz bağışıklığı güçlendirir. Keten tohumu, çörek otu ve chia tohumu ile ayçiçek yağı faydalıdır.

8) Baharatlar: Zencefil, zerdeçal, karabiber, pulbiber, kekik, çörekotu bağışıklık sistemini güçlendirir.

9) Doğal kolojenler: Tavuk suyu, et suyundan yapılan çorbalar hücre onarımını ve hücre yenilenmesini sağlar. 

10) Kuru meyveler: Yüksek oranda magnezyum ve potasyum içeren kuru meyveler bağışıklık sisteminizi destekler.

11) Çinko alımı önemli: Kabak çekirdeği, tahin, ay çekirdeği, karides, badem, yumurta, buğday unu, ceviz.

12) Propolis, arı sütü ve bal tüketin. Burada özellikle bal tüketirken porsiyon kontrolünün önemli olduğunu unutmayın.

13) Bitki çayları: Bitkiler yüzyıllardır insanlara şifa kaynağı olarak kullanılmakta. Bağışıklık sisteminin en iyi dostu olan bitkiler şunlardır:

Ihlamur, ada çayı, mürver çiçeği çayı, karahindiba ( zözellikle zatüreye olan faydaları bu virüs için önemli olmasını sağlıyor), yeşilçay, ekinezya.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN TARİFLER:

BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİRİCİ YEŞİL SMOTHİE: 1 Bardak su, 1 avuç ıspanak, roka,  kuzu kulağı, dere otu, 1 adet kivi, 1 salatalık, 1 halka zencefil, 1 limon suyu, 3-4 yaprak nane varsa 1 çay kaşığı Spirulina hepsini blenderdan geçirip mümkünse posasıyla eğer zorlanıyorsanız süzerek içiniz.

BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİRİCİ  MEYVELİ SMOTHİE:  1 bardak kefir, 1 küçük muz, 1 avuç orman meyvesi, ½ portakal, 8 badem, 1 çay kaşığı zerdeçal, 1 halka zencefil tüm malzemeleri kabuklarını soyup robota atın. Homojen bir sıvı elde edene kadar karıştırın. Not: TARİF YÜKSEK KALORİLİ OLDUĞUNDAN  KİLO PROBLEMİ OLANLAR BU TARİFİ GÜNDE BİR KEZ VE ANA ÖĞÜN OLARAK TÜKETEBİLİR.

BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİRİCİ ÇAY:

750 ml suya 1 halka zencefil, yarım limon, birer tutam hibüsküs, karahindiba, yeşilçay, ekinezya, ıhlamur, yeşilçay, kuş burnu,  1 çubuk tarçın, 1 çay kaşığı zerdeçal ve 2-3 karanfil ekleyip 10 dakika kısık ateşte demleyin. Bu çaydan 3-4 kupaya kadar tüketebilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN NELER YAPILMALI?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

21Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin