İMPLANT NEDİR? DİŞ İMPLANTI TEDAVİSİ KİMLERE UYGULANIR, NASIL YAPILIR?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eksik dişler hem sağlık hemde kozmetik açıdan sorun oluşturuyor. İmplant diş tedavisi ise bu soruna çözüm getiriyor. Geleneksel olarak kullanılan köprü ve proteze alternatif olarak implant diş tedavisi geliştirildi. Peki implant nedir, implant tedavisi nasıl ve kimlere yapılır? Diş Hekimi Şilan Elbat, İmplant hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için tüm detaylarıyla anlattı.

BERAT ASLAN

İMPLANT NEDİR?

İmplant eksik dişlerin tedavisinde kullanılan ve çene kemiğinin içine yerleştirilen titanyumdan yapılmış vidalardır. Bu vidaların üzerine diş protezi yerleştirilir. İmplant tedavisinin diğer tedavilere avantajı komşu dişlere zarar verilmez. Yani komşu dişlerin kesilmesi gerekmez. İmplant diş kök görevi görür ve doğal diş gibi rahatlıkla yemek yiyebilir, konuşabilir ve gülebilirsiniz.

İMPLANT TEDAVİSİ KİMLERE UYGULANABİLİR?

İmplant tedavisi 18 yaş üzeri, çene ve yüz gelişimini tamamlamış bireylere uygulanır. Tedaviden önce çene yapısının implanta uygun olup olmadığı çekilen röntgenlerle tespit edilir. Şeker hastalarında tedaviden önce hastalığın düzene girmiş olması gerekir. Kan sulandırıcı ilaç kullananlarda tedaviden önce ilaçlar kesilir. Kemik erimesi olanlar uygun tedavi aldıktan sonra implant tedavisi görebilirler.

İMPLANT UYGULAMASI NASIL YAPILMAKTADIR?

İmplant uygulaması genellikle iki aşamada gerçekleştirilir. Daha ileri cerrahi uygulama gerektirmeyen, standart bir implant uygulaması için ilk aşamada implant yerleştirilecek bölgeye lokal anestezi yapılarak bölgenin anestezisi sağlandıktan sonra dişeti dikkatlice kaldırılır. Daha önceden belirlenmiş olan kemik kalınlığı ve yüksekliğine uygun olarak implant için kemikte yer hazırlanarak yerleştirilir. İmplant uygulamasının ikinci aşamasında, implantın kemik ile bütünleşmesi için kemiğin durumuna ve uygulanan çeneye göre belli bir süre beklendikten sonra üzeri kapalı olan implantın üzeri açılarak dişi taklit eden kısım yerleştirilir ve protez işlemlerine başlanır.

İmplantların yerleştirildikten sonra kemik ile kaynaşması (osteointegrasyon) için, eğer ileri uygulamalar yapılmamış ise; hastanın yaşı, kemik kalitesi ve sistemik durumuna bağlı olarak 1 ile 6 ay arasında değişen kemik iyileşme süresi gerekmektedir. Günümüzde kullanılan implantların yüzey özelliklerinin gelişmesiyle, eğer implant kemiğe bağlı olarak yeterli kuvvet ile yerleştirilebilmiş ise fonksiyona geçmeyen veya bazı durumlarda fonksiyonda olan geçici implant üstü protezler yapılabilmektedir. İmplant üstüne yapılacak protezin zamanını belirleyen birçok faktör vardır. Diş hekiminiz ayrıntılı değerlendirme sonrası doğru zamanlamayı, sizin beklentilerinizi de dikkate alarak belirleyecektir.

İMPLANTLARIN UZUN ÖMÜRLÜ OLABİLMESİ NELERE BAĞLIDIR?

İmplantlar da, dişler gibi dişeti ve kemik ile ilişkidedir ve bu yapılarda oluşabilecek rahatsızlıklar implantları etkileyebilmektedir. İyi bir ağız bakımı yapılamadığında, implantların çevresindeki dişeti iltihaplanarak doğal dişe benzer şekilde dişeti hastalıklarının oluşmasına ve implantların kaybedilmesine varan sorunlara neden olabilir. Doğal dişlere olduğu gibi, implantların çevresine de doğru bir ağız bakımı uygulayıp, rutin kontrollere gittiğinizde; implantlarınızı uzun bir süre sağlıklı bir şekilde kullanabilirsiniz.

Hasta memnuniyeti ilk etap olarak görülebilir. Tedaviye başlamadan önce hasta ile görüşülür nelerden şikayetçi olduğu gülerken neden rahatsız olduğu dinlenilir. Buna göre plan yapılır, tedavi başlar. Gülüş tasarımı işlemini yaparken dudak yapısı, dişlerin boy uzunluğu, dişeti özellikleri ve dudak ve diş uyumuna dikkat edilir.

Gülüş Tasarımında Yüz Şekli Önemli Midir?

Elbette önemlidir. Dişler yüz ve gülüş ile bir bütündür. Bu bütünlüğün olması için diş yapısı ve yüz şeklinin ahenk içinde olması gerekir. Estetik bir gülüş elde etmek için cinsiyette önemlidir. Çünkü kadınlarda daha narin oval dişler yaparken, erkeklerde daha köşeli dişler yapılır.

Gülüş Tasarımında Hangi Ayrıcalıklı Tedaviler Yapılır?

1-)Bleaching(diş beyazlatma): Diş beyazlatma işlemleri oldukça büyük bir çoğunluk tarafından talep gören, çeşitli solüsyonların uygulanmasıyla diş renginin birkaç tona kadar açılmasını sağlayan uygulamaların genelini kapsar. Profesyonel diş beyazlatma işlemi dişlerdeki lekeleri ve renk bozulmalarını gidermek ve her bir dişin yüzeyini genel olarak derinlemesine temizlemek için yapılan bir tedavidir.

2-) Porselen Laminalar: Lamina Latince yaprak anlamına gelir. Dişlerin kesilmeden yalnızca ön yüzlerinin 0.3-0.7 mm inceltilmesiyle uygulanan ve sağlam diş dokusunun minimum şekilde kaybedildiği tekniktir. Bu inceltilen bölgeye porselen diş laminalarının yapıştırılma uygulamasıdır.

3-)Zirkonyum kaplama, Herhangi bir alerjik özelliği olmamakla birlikte korozyona uğramadığı ve beyaz olması ile ışığı geçirgen özelliğe sahip bir madde olduğu için daha çok diş alanında kullanılmaktadır. diğer diş türlerine göre daha dayanıklı, ağızda metal tat bırakmaması, beyaz ve ışığı geçirgen özelliğine sahip olması ile daha fazla kendinden söz ettirmeye başlayan bir diş türüdür.

4-) E- max kaplama, diş kaplama malzemelerinde arasında en yeni olan ince malzeme türüdür. Hem daha ince olmasından dolayı kulanım kolaylığı sağlaması, hem de daha estetik olması yönleriyle  son dönemde tercih listemizde öne çıkmaktadrı

5-) Ortodontik teknikte ise porselen braketler uygulanılarak çapraşık diş yapısı tedavi edilir.

6-) İmplant tedavisinde ise eksik dişler tamamlanır. Dişe estetik bir görünüm kazandırılır.

Gülüş tasarımı hangi sorunları çözmektedir?

Gülüş tasarımı işlemleri görünüm düzeltmenin yanında aynı zamanda bazı sağlık sorunlarına da çözüm olmaktadır. Bu sorunların en başında dişlerin deformasyonu gelmektedir. Deforme olmuş dişler gülüş tasarımı sonrasında sağlıklı bir görünüme kavuşurlar. Yanlış hizalanmış dişler için de harika bir çözüm olarak kullanılmaktadır. Dişlerdeki şekil ve yapı bozuklukları tamamiyle ortadan kalkar.

Diş renginde yaşanan belirgin değişimlere de ek olarak diş etleri sağlığının düzeltilmesinde de önemli bir rol oynamaktadır.

Aynı zamanda bu tedaviyle birlikte kırık ya da çatlak dişler onarılır ve buna ek olarak eksik dişler de tamamlanmış olur

Tedavi Süresinin Zaman Dilimi Nedir?

Tedavi süresi hastanın diş şikayeti ağız yapısına göre tek gün içerisinde ya da 2-20 gün arasında değişiklik gösterebilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İMPLANT NEDİR? DİŞ İMPLANTI TEDAVİSİ KİMLERE UYGULANIR, NASIL YAPILIR?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

21Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin