BAHAR VE YAZ AYLARINDA GÖZ ALERJİLERİ

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bahar aylarında ortaya saçılan polenler, hava sıcaklıkların artışı ve kuru hava faktörleri birleşince gözlerde kızarıklık, batma hissi, beyaz renkli akıntı, şiddetli kaşıntı, ileri derecede olan hastalarda ise görmede bozukluk bulguları başlayabiliyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Fatih Mehmet Türkcü, bahar ve yaz aylarında görülen alerjik rahatsızlıkları anlattı:

HABER: BERAT ASLAN

Alerjik konjunktivitin değişik tipleri olup tanısı göz muayenesi ile konulmaktadır.

Alerjik Konjonktivit Tipleri:

1- Mevsimsel ve perenial Alerjik Konjonktivit:

Mevsimsel allerjik konjonktivit, oküler allerjinin en sık görülen formudur.

Yılın belli dönemlerinde özellikle ilk ve sonbaharda polen ile çiçek tozları, çayır ve tohumlara bağlı olarak ortaya çıkar ve hafif seyreder. Coğrafik bölgelere göre

Yazın Havuz ve denizden çıktıktan sonra birçok kişinin gözlerinde kızarıklık olur. Tuz ve klor gözde kanlanma ve alerji yapabilir ve kızarıklık olur.

2- Vernal Konjunktivit: Nadir ama şiddetli seyreden bir çeşittir. Genelde bölgemizde olduğu gibi kuru ve sıcak bölgelerde daha sık görülür. Tipik olarak mevsimseldir (ilkbahardan yaz sonuna kadar). Erkeklerde daha fazla olmak üzere çocukluk ve adolesan döneminde oluşur.

3- Atopik keratokonjonktivit

Körlük riski en fazla bu formda görülür. Astım, ekzema, atopik dermatit, besin allerjisi gibi sistemik atopi belirtileri gösteren erişkinlerde (18-50 yaş) görülür. Bütün yıl boyunca devam edebilir. Diğer tiplerin aksine uzun yıllar boyunca devam edebilir.  

4- Dev papiller konjonktivit

Kontakt lens veya kontakt lens solüsyonuna bağlı olarak gelişebilir. Kapak altı konjunktivasında dev kaldırım taşı manzarası oluşur. Kullanılan kontakt lense karşı tolerans kaybı gelişmesi ile fark edilebilir. Hastalarda genelde şiddetli batma ve kızarıklık mevcuttur.

Tedavi yolları nedir? 

Alerijik konjunktivit, pekçok kişide hafif seyirli olarak seyretmektedir. Ancak bır kısım hastada şiddetli kaşıntı  gözlerin yıllar boyunca kaşınması ve belirli bir basınca maruz kalması  korneada değişiklikler olabilmekte ve görme kaybına olabilecek keratokonuz benzeri hastalıklar oluşabilmektedir. Bundan dolayı alerjik konjunktivitlerin doğru tanısı ve tedavisi önem arzetmektedir.

Tedavide neler yapılabilir?

Öncelikle mümkünse ve alerjiye olan etken biliniyor ise ortadan kaldırılması en önemli aşamadır.

Kontakt lens değişikliği, solüsyon değişikliği, makyaj malzemesi değişikliği  tedavinin bir parçasıdır.

Özellikle yaz dönemlerinde çok klorlu havuzlarda ve ayrıca çok tuzlu denizlerde suyun içinde gözleri açmamak koruyucu olacaktır.

Çok kuru  ve klimalı ortamlarda şikayetler artıyor ise ortamın nemlendirilmesi gerekebilir.

Gözdeki şikâyetlerin rahatlatılması açısından soğuk uygulama ve soğuk su ile yüzün yıkanması  faydalı olabilir.

Gözün güneş ışığına maruziyetini ve oluşabilecek kuruluk bulgularını azaltmak için koyu renkli güneş gözlükleri kullanılabilir.

Bunlar sağlandıktan sonra devam eden şikayetler için doktorunuzun önerdiği ilaçlar kullanılmalıdır. Önerilen ilaçlar hastalığın şiddetine göre değişebilmektedir. 

Tedavide daha çok antihistaminik ve mast hücresi stabilizatörü ihtiva eden göz damlaları ile birlikte gerektiğinde kortizonlu göz damlaları kullanılmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
BAHAR VE YAZ AYLARINDA GÖZ ALERJİLERİ

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

21Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin