Bağışıklık sistemini nasıl güçlendirebiliriz?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bağışıklık sistemimizi güçlü tutmanın her mevsim önemli olduğunu vurgulayan Diyetisyen Ruşen Aksu konuyla ilgili önerilerde bulundu.
Berat ASLAN

Bağışıklık sistemi vücudumuzu enfeksiyonlara yol açabilen virüs, bakteri, mantar ve parazit gibi mikroorganizmaların zararlı etkilerine karşı koruyan sistemimizdir. Yoğun tempo, hava değişimleri, alkol, sigara, stres, uykusuzluk, kötü beslenme ve yaşlanmayla beraber bağışıklık sistemimiz düşebilir. Bu süreçte doğru beslenme ve fitoterapide kullandığımız bitkiler ile bağışıklığımızı destekleyebiliriz. Satın aldığımız bitki çaylarının paket içeriğinin temiz, güvenilir ve tıbbi bitkiler olması tedaviye destek olması açısından oldukça önemlidir.
Güçlü bir bağışıklık sistemi için yeterli ve kaliteli bir uykunun yanı sıra günlük ihtiyacımız olan vitamin ve minerallere beslenmemizde yer vermeliyiz. Yapılan araştırmalara göre günlük yeterli C vitamini alımı soğuk algınlığının hafif geçirilmesinde ve iyileşme sürecinin kısalmasında yardımcı olmaktadır. Turunçgiller; mandalina, portakal, limon, greyfurt C vitamininden zengin meyvelerdir fakat her ne kadar yüksek oranda C vitaminine sahip olsalar da diyabetik ve onkoloji hastalarında ve karaciğer yağlanması olan bireylerde C vitaminini tek başına meyvelerden karşılamak güvenli olmayabilir bu yüzden kırmızı ve yeşil biber, maydanoz, kuşburnu, brokoli, lahana, ıspanak gibi sebzeler de C vitamini açısından oldukça yüksektir.
Yeşil Çay; Epigallocatechin adlı bileşik, yeşil çay içerisinde bulunan ve bağışıklık sistemini destekleyen nitelikteki bir flavonoid türüdür. Bağışıklığı güçlendirme özelliği bulunmaktadır.
Üst solunum yolları ve alt solunum yolu enfeksiyonlarında öksürük vb. semptomların giderilmesinde; ıhlamur, adaçayı, tıbbi gelincik yardımcı olabilir. Öksürük ile beraber görülen mukus viskozitesinin azaltılmasında ebegümeci, hatmi, sığırkuyruğu kullanılabilir.
Halsizlik ve üşümenin azalmasında zencefili çay olarak yarım çay kaşığı bir bardak kaynatılmış su içerisine ilave edilip günde 2 -3 defa içilebilir.
Boğaz ağrılarında; zerdeçal, zencefil, nar kabuğu ile evde temiz içerikli pastiller yapıp kullanabilirsiniz. Tıbbi adaçayı; akut farenjitte çay veya gargara şeklinde boğaz ağrısında kullanılabilir.
Antienflamatuvar, antinosiseptif etkisi ile öksürük ve soğuk algınlığı tedavisinde tıbbi ıhlamur bu süreçte ağrılarınızı azaltmaya yardımcı olabilir.
Bağışıklığı destekleyen ekinezya , propolis, çörek otu, beta glukan ve ginseng içerikli besin veya takviyeler kullanılabilir. Unutulmaması gerekir ki hem doğuştan gelen hem de sonradan kazanılan bağışıklık üzerinde etkili olan D vitamini oldukça önemlidir. Kış aylarında yeterince güneş ışığından faydalanamadığımız için kan parametrelerinde takip etmeli ve uygun doz için doktor veya diyetisyeninize danışarak planlama yapmayı unutmamalısınız.
Güçlü bir bağışıklık sistemi enfeksiyonların şiddetinin azaltılmasında, soğuk algınlığı, nezle ve enfeksiyonlara yakalanma sıklığının düşmesine yardımcı olur.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bağışıklık sistemini nasıl güçlendirebiliriz?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

21Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin