Çağımızda en sık görülen sağlık sorunlarından biri olan böbrek kisti ağrı yapar mı sorusu, özellikle bazı belirtilere sahip olan kişiler tarafından merak edilir. Böbrek kisti ağrısı nereye vurur diyenler, bunun sadece böbrekleri etkilemediğini, üst karın, sırt ve yan taraflarda da görüldüğünü bilmelidir.
Detayları Üroloji Uzmanı Prof Dr Mansur Dağgülli değerli okuyucularımızın için açıkladı.
BERAT ASLAN
Böbrek kistleri genellikle böbreğin dış kısmında oluşan ve içi sıvı dolu kese şeklindeki yapılardır. Sıklıkla “basit kistler” şeklinde karşımıza çıkar, nadiren kanserleşirler. Niçin oluştuğu tam olarak bilinmemektedir.
Genellikle böbrek dışında tek bir böbrekte bir adet oluşabildiği gibi bazen her iki böbrekte birden fazla da görülebilir. Basit böbrek kistleri polikistik böbrek hastalığında görülen kistlerden farklıdır. Çoğu zaman hastada hiçbir şikayet yapmazlar, günümüzde ultrasonografi, tomografi ve MR gibi radyolojik tetkikler yaygın olarak kullanıldığından diğer hastalıklar nedeniyle araştırma sırasında tesadüfen ortaya çıkarılırlar. Genellikle kansere dönüşmediğinden bu kistler “basit böbrek kistleri” olarak bilinrler.
Genellikle basit böbrek kistleri küçük boyutlarda iken herhangi bir belirtiye neden olmazlar, ancak büyüdükleri zaman hastalarda bazı şikâyetlere neden olabilirler. Bunlar:
Kist tarafında sırtta veya yan tarafta künt bir ağrı, eğer kist delinirse daha ciddi ağrı olabilir.
Zayıf hastalarda ve kist ileri derecede büyükse kist tarafında karında şişme olabilir.
Bazen ateş (enfekte olursa ateş görülebilir)
Karın üst kısmında ağrı gibi şikâyetlere neden olabilir.
50 yaş ve üstü kişilerin yarısında basit böbrek kisti vardır ve yaş arttıkça görünme sıklığı da artar.
Erkeklerde daha sıktır.Genelde 6 cm ve üzerindeki kistler ağrı yapmaya başlar, eğer hasta ağrıdan şikayetçi ise alınmalıdır
Böbrek kistlerinin tedavisinde en etkili tedavi, kistlerin laparoskopik olarak alınmasıdır. Yani “laparoskopik kist eksizyonu”dur.