Emekliye ek zamda tablo değişti! Kök maaş + ek ödeme için yeni rakam verildi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Milyonlarca emekli bekliyordu! Maaşı zam farkı için tarihler netleşti. SSK ve Bağ-Kur’lular yüzde 11,68’lik ek zam ve 10 bin lira en düşük emekli maaşı yasal düzenlemesi nedeniyle oluşan Ocak maaş farkı için ödeme alacak. Emekli zammı düzenlemeleri sonrası ek zam farkı tabloları belli oldu. Kim ne kadar maaş farkı alacak? İşte milyonların merak ettiği tarih ve tek tabloda tüm emekli maaşı hesapları…
Emekliye zam düzenlemeleri Meclis’te yasalaştı ve Resmi Gazete’de yayımlandı. Bununla beraber emekli maaşı ek zam farkı ödeme tarihleri de belli oldu. SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 37,57 oranında gerçekleşti ve zamlı maaşlar bu oran üzerinden ödendi.
Yine bu rakama ilaveten yüzde 11,68’lik ek zam yapıldı. En düşük emekli maaşı 10 bin TL olarak belirlendi. Ocak ayı için maaş farkları oluştu. Milyonlarca emekli Ocak maaş farkı alacak. Kim ne kadar alacak? Öte yandan 2000 TL olarak uygulanan emekli bayram ikramiyeleri için zam yapılması gündeme geldi.
EMEKLİ MAAŞI EK ZAM FARKI HESAPLARA YATIYOR
Sabah’ta yer alan habere göre; TÜİK Aralık ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre 6 aylık enflasyon yüzde 37,57 olurken, kanun gereği bu rakam refah payı hariç SSK, Bağ-Kur emekli maaşı zammı oldu. Memur ve memur emeklileri yüzde 15’lik toplu sözleşme nedeniyle yüzde 49,25’lik bir zam aldı. Öte yandan asgari ücret yüzde 49,11’lik artışla 11 bin 402 liradan 17 bin 2 liraya yükseldi.
SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile işçiler ve memur emeklileri arasında yüzde 11-12’lik bir zam farkı oluştu. Hükümet Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla bir çalışma yaptı ve aradaki zam farkı giderildi. Tüm emeklilerin maaş zammı yüzde 49,25’e eşitlendi.
En düşük emekli maaşı ise 7 bin 500 liradan 10 bin liraya yükseltildi. Kanun teklifi Meclis’te yasalaştı ve Resmi Gazete’de yayımlandı. SSK ve Bağ-Kur emekli maaşları yüzde 37,57’lik zamma göre ödendi. Ek zam düzenlemeleri ile oluşan maaş farkları ayrıca ödenecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ek zam farkı nedeniyle oluşan emekli maaşı ödemelerinin yapılacağı tarihlerini açıkladı. Buna göre;
SSK emekli maaşı ek zam farkı 6 Şubat Salı günü,;
Bağ-Kur emekli maaşı ek zam farkı 7 Şubat Çarşamba günü ödenecek.
EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 10 BİN TL OLARAK UYGULANACAK
Ocak-Haziran döneminde emekli kök maaş zammı yüzde 49,25 olarak uygulanacak. En düşük emekli maaşı da 7 bin 500 liradan 10 bin liraya yükseltildi. Kök maaş zammına rağmen emekli maaşı 10 bin liranın altında kalan maaşlar Hazine desteği ile bu seviyeye yükseltilecek.
Emekli kök maaşı önce yüzde 49,25’lik zam ile artacak
Yüzde 4’lük ek ödeme (Vergi iadesi kapsamında) maaşlara eklenecek.
Yukarıdaki 2 işleme rağmen emekli maaşı hala 10 bin liranın altında ise Hazine desteği verilecek ve sigortalının maaşı 10 bin liraya tamamlanacak.
EMEKLİYE EK ZAM İLE KÖK MAAŞ TABLOSU DEĞİŞTİ
Emekli maaşları hesaplanırken kök maaş hesabı yapılıyor. Önce kök maaşa belirlenen zam oranı uygulanıyor. Ardından yaklaşık yüzde 4’lik ilave bir ödeme daha yapılıyor. Eğer bu rakam en düşük emekli maaşından az kalırsa Hazine desteği ile bu maaş 10 bin TL’ye tamamlanıyor.
Yüzde 11,68’lik refah payı ile SSK, Bağ-Kur emekli zammı yüzde 49,25’e yükseldi. Bu zam oranı ve en düşük emekli maaşının 10 bin TL olmasıyla emekli kök maaş tablosu belli oldu:

NOT: Tablolarla emeklinin hesaba yatacak tutarları Şubat ayından itibaren yatacak tutarı ifade ediyor. Ocak ayı maaş farkları 6-7 Şubat tarihlerinde yatacak.
KİM NE KADAR EMEKLİ MAAŞI EK ZAM FARKI ALACAK?
SSK, Bağ-Kur emeklisi 17-28 Ocak tarihleri arasında yüzde 37,57’lik kök maaş zammı ile ödemelerini aldı. Yüzde 11,68 refah payı ve 10 bin TL en düşük emekli maaşı düzenlemesinden doğan maaş farkları ayrıca hesaplara yatacak.
Tablolarda ‘EK ZAM FARKI’ bölümünde yer alan tutarlar, yüzde 11,68 refah payı ve 10 bin TL en düşük emekli maaşı düzenlemesinin yasalaşması sonrası hesaplara ayrıca yatacak tutarı gösteriyor:
EMEKLİ MAAŞI TEMMUZ ZAMMI İLE YENİDEN ARTACAK
SSK, Bağ-Kur emekli zammı Ocak ve Temmuz dönemi olmak üzere senede 2 kez belirleniyor. Burada hesaplanan 6 aylık enflasyon oranı doğrudan emekliye zam oranı oluyor. Son dönemde bu rakamlara ilaveten refah payı da verilmesi dikkat çekiyor.Enflasyon gerileyip bütçe disiplini güçlendikçe emekliye kademeli olarak refah payı verilmesi uygulamasının devam etmesi bekleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Emekliye ek zamda tablo değişti! Kök maaş + ek ödeme için yeni rakam verildi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

21Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin