BERAT ASLAN
Günlük hayatta vazgeçilmezimiz olan araçların bakımı da kış ayına hazır olmazsa, hem maddi ham de kazalara sebebiyet verecek olumsuzluklar yaşanabilir. Oto tamir ustası Cevdet Taşerler, araçların kış bakımı muhakkak yapılması gerektiğini belirterek ‘Özellikle antifiriz bakımı çok önemli. Ani soğumalarda aracın modeline göre masraf çıkarabilir. Kalorifer bakımına da dikkat çeken Cevdet Usta, ‘Kışın camda buğulanmalar çok olan bir şey. Kalorifer iyi çalışmazsa buğulanma gitmez ve kazaya sebebiyet verebilir’ dedi.
Soğuk hava koşullarında aracın verimli şekilde kullanılabilmesi ve aracın direncinin artırılması için bazı önlemler alınması gerekiyor. Bu önlemler, buz gibi kış aylarında cebinizin yanmasını önleyebilir. İşte kışın arabanızda yapmanız gereken bakımlar ve püf noktaları. Kışa girilirken, otomobillerin kış bakımı bir hayli önem kazandı. Öncelikli sebep herhangi bir kazaya davetiye çıkarmamak olsa da bakımın, yakıt kullanımı açısından da ayrı bir yeri var. Ayrıca, ileride daha büyük arızların önüne geçilmesinde büyük etken oynayan kış bakımları ile olası araç kaynaklı kazaların da önüne geçiliyor.
”Antifiriz olmazsa yüksek masraflar çıkabilir”
Diyarbakır’da 1.Sanayide oto tamirci ustası olan Cevdet Usta, araçların kış bakımlarına yönelik püf noktalarını verdi. Kış bakımının muhakkak yapılması gerektiğini vurgulayan Cevdet usta, ”Araçlarımızın kış bakımları denildiğinde; yağ değişimi, filtre değişimleri, antifiriz, kalorifer, alt takımlar, şanzıman ve lastiklerin önemli yer teşkil ediyor. Özellikle antifiriz çok önemli kış aylarında. Motor suyuna antifiriz bakımını yapmazsak, ani soğumalar da, yada çok soğuk gecelerde donma olma ihtimali var. Geceleyin herhangi bir sıkıntı yok ama sabah kalktınız arabayı çalıştırdınız. Araba ilk etapta çalışmayabilir ya da çalışır hemen stop eder. Bu çok büyük sebepler üretebilir. En basit öreği aracın motoru bloğunu çatlatmaya kadar gidebilir. Bu da aracınızın modeline göre yüksek masrafa neden olur. Radyatörün kendini patlatması, motor blokların patlaması. Bunlar ciddi hasarladır. Bu nedenle antifiriz var mı yok mu, varsa kaç dereceye kadar arabayı koruyabilir kontrol edilmelidir” dedi.
LASTİKLER KIŞA HAZIR OLMALI
Kışın lastiklerin önemine değinen Cevdet Usta, ”Lastiğin yılına göre, şehrine göre 4 mevsim olması gerekir. Lastiğin derinliği ve yapmış olduğu kilometre çok önemlidir. Eğer bunu atlarsanız, fren balatalarınız iyi de olsa, freniniz tam kızaklasa da, lastiğiniz tutmayacağı için arabanız kayar ve bu kaymadan dolayı kaza yapabilirsiniz.
Lastiğin diş sayısı ve derinliği önemlidir. Kış aylarında soğuktan dolayı asfaltın sert olmasından kaynaklanan, ani fren yaptığınızda aracınız kayabilir ve kazaya sebebiyet verebilir. Alt takımı, frenlerini, fren balatalarının ve lastik derecelerini ölçtürmekte fayda var. Güvenli bir sürüş için” diye konuştu.